Welkom

Welkom op de website van MARIES KERAMIEK.

MARIES KERAMIEK is een klein atelier in Zegge, waar keramiek gemaakt wordt door mij, Marie Meeuwissen.
Op deze website laat ik graag zien, wat ik in de loop der jaren gemaakt heb. Uiteraard zullen er regelmatig nieuwe objecten aan toegevoegd worden.
Unieke handgevormde objecten, leuk om te geven, leuk om te krijgen!

 

Van klei naar keramiek

Keramiek is niets anders dan gebakken klei. En klei is het ideale materiaal om driedimensionale objecten te maken. Het biedt eindeloos veel mogelijkheden. Alle objecten van MARIES KERAMIEK zijn handgevormd, met of zonder draaischijf. Elk stuk is dan ook uniek en heeft daardoor altijd iets bijzonders. 

 

Naast de vorm is ook de afwerking bepalend. Door een glazuur aan te brengen, krijgt het object een eigen karakter: robuust of juist zacht. Soms is naturel heel mooi en wordt er voor gekozen om het object of delen van het object niet te glazuren.

 

Ik werk graag met oxides, zoals ijzer-, kobalt- en koperoxide. Het resultaat zorgt vaak voor verrassende effecten. Het kleurenspectrum dat ontstaat na kleuren met oxides, doet denken aan de kosmos. De sculpturen die op deze manier gekleurd zijn, vormen de Kosmos serie. 

 

Er zijn diverse technieken om de keramische objecten te maken

 

Boetseren

Unieke stukken die met hand opgebouwd zijn, meestal met rollen klei. Dit is een arbeidsintensief en interessant proces. Dit alles komt tot uiting in het resultaat.

Draaien

Gebruiksgoed zoals mokken, schalen en vazen, zijn meestal gedraaid op een draaischijf. Ze zijn op hoge temperatuur gestookt (minimaal 1225°) en zijn daardoor waterdicht en vaatwasmachinebestendig.

Met een mal 

Objecten kunnen ook gemaakt worden met behulp van een (eigengemaakte) mal van gips. De kracht van deze techniek is het kunnen herhalen van de vorm, waardoor een repeterende beweging ontstaat.

Uiteraard kunnen de verschillende technieken ook gecombineerd worden.